smartbabyfilip

curiozităţile şi strădaniile unei mame în secolul XXI

Resurse pentru învățarea formelor geometrice – +12 luni

pe februarie 3, 2014

Sortarea formelor geometrice este pentru orice copil o activitate și o provocare în același timp foarte distractivă. Să dea drumul unor obiecte într-o gaură și să le audă căzând ”poc” îl pot ține ocupat minute bune. Copiii sunt pregătiți să diferențeze între formele geometrice în jurul vârstei de un an. Atunci se întărește coordonarea mână-ochi (prinde obiectele bine în mână și le așază în alt loc), descoperă legătura cauză-efect (ex. un obiect, dacă e lăsat din mână, cade sau o formă introdusă într-o gaură dispare), își dezvoltă abilitățile de rezolvare a problemelor (dacă rotește o formă, aceasta poate intra în gaura corespunzătoare), înțelege caracterul permanent al obiectelor (o piesă cade într-o gaură și o regăsește).

Formele geometrice au intrat in viața lui Ș discret, tiptil, încă de când era de 2 luni. Primise cadou la botez trei forme geometrice de pluș care aduceau cu trei animăluțe: pisica-cilindru foșnea, șoricelul-triunghi (corect ar fi prismă triunghiulară, dar ne încurcăm în termeni) avea urechile din material moale pentru dentiție și inele in loc de codiță, iar cățelul-cub avea o bilă în interior care scotea sunete când era scuturat și pe o latură avea o oglindă. S s-a jucat mult timp cu ele, fiind ușor de mânuit și foarte colorate.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pe la un an i-am luat un camion de tras cu  capac sortator de forme geometrice de bază. Ceea ce mi-a plăcut a fost că formele nu se potriveau în alte locuri, cum se mai întâmplă la alte sortatoare. Minusul la această jucărie era faptul că acel capac sortator nu stătea niciodată pe camion și ne jucam mai mult separat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMi-ar fi plăcut ca și cubul să fie roșu, așa l-aș fi folosit mai ușor la activitățile de învățare a culorilor de bază. Nu e capăt de lume. Lui Ș i-au trebuit cam două luni să aibă răbdare să sorteze toate cele șase forme. De obicei lucra cu două-trei, cele mai simple, și plictisindu-se pentru că trebuia să le rotească, renunța. Nu am insistat niciodată să termine formele, l-am lăsat în ritmul lui. Am denumit de fiecare dată formele alese și l-am ajutat să găsească gaura potrivită.

Pentru că deja era obișnuit cu puzzle-ul cu piese încastrate și cu buton de prindere, pe la un an și două luni lucram la acest puzzle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAI-a plăcut mult pentru că îl făcea și îl refăcea de cel puțin două ori consecutiv. Se poate vedea cât a fost de mânuit că folia s-a și desprins pe alocuri la unele piese. Ce am remarcat însă la un moment dat e că ajunsese să-l facă din memorie. Am descoperit acest lucru când i-am întors placa și nu înțelegea de ce inima nu se mai potrivește în colțul din dreapta jos. Lua fiecare piesă și o ducea automat în locul în care știa că se afla inițial. După câteva exersări, a reînceput să asocieze corect formele cu spațiile goale.

Ne-am îmbogățit colecția cu următorul puzzle în care ne foloseam imaginația să ghicim animalul.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAcelași dezavantaj: folia se desprinde ușor și hexagonul nu se potrivește bine decât într-o singură poziție. Aici își formase deja un tipar: începea cu cercul, apoi pătratul, triunghiul, semicercul, ovalul și hexagonul.

A urmat cadoul de Craciun, un cub cu multiple activități de la Lidl. Imi plac jucăriile din lemn și tipul acesta era primul pe lista mea de multă vreme. Mă bucur că l-am găsit atunci și la un preț atrăgător.

??????????????????????????????? ???????????????????????????????

De la verișoare a urmat un sortator mai mare, dar extrem de greu. Abia acum, la un an și 8 luni reușește să-l facă singur, integral și fără multe încercări. La primele jocuri se limita la două-trei piese. Prefera să scoată capacul și să le răstoarne, pentru ca apoi să le pună direct prin partea de sus. L-am lăsat să facă și asta ca să se obișnuiască cu toate formele și culorile. În pedagogia Montessori, educatorul nu intervine, ci îl lasă pe copil să mânuiască jucăria după bunul plac pentru a-i înțelege proprietățile. Acesta nu respectă principiile Montessori pentru că e din plastic și formele sunt diferite ca și culoare față de placa sortatoare. Și asta cred că l-a derutat la început.

???????????????????????????????

O altă jucărie cu forme din inventarul nostru este tot o ”moștenire”: o cutie cu mai multe activități.

??????????????????????????????? ???????????????????????????????Sortatorul are doar trei forme geometrice și trei culori. Dar găurile din piese sunt un plus pentru activitatea de înșirare pe șnur sau pe sârma plușată cum lucrăm noi. Fiecare față a cubului se integrează în câte o activitate: două puzzle-uri diferite, forme geometrice și desene în relief pentru dezvoltarea senzorială, siluete de animale și jucării interactive, după cum se observă în fotografia de jos, pe ultimul rând.

Pentru introducerea noțiunilor de mic-mare în paralel cu sortarea formelor și a culorilor am găsit în librării pachete cu numeroase forme geometrice din spumă și viu colorate.???????????????????????????????Deocamdată ne limităm la a le înșira pe masă, a le atinge, chiar a le împrăștia. Cred ca încă nu are răbdare să le așeze după diverse criterii. Ca metode, vreau să vopsesc farfurii de carton în funcție de culorile din pachet pentru jocul de sortare pe culori, iar pentru sortarea formelor să împart o cutie de carton în mai multe compartimente pe ai căror pereți interiori să lipesc etichete cu forme după care să se ghideze în activitatea de sortare a acestora.

Și mâncarea este prilej la noi de a ne juca cu forme și pentru asta mă folosesc de matrițe pentru biscuiți pentru a așeza piureul în farfurie, așa cum am povestit în acest articol.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPână acum sunt mulțumită de progresul lui pentru că totul a decurs natural, firesc, după ritmul și interesul lui. Poate să denumească cercul, pătratul, triunghiul, steaua, inima, rombul și ovalul.

Trebuie să fac o mențiune: pentru că principiile montessoriene de învățare a formelor geometrice recomandă introducerea formelor în spațiu și apoi în plan, am considerat că e prea devreme pentru un copil de vârsta lui Ș să învețe atâtea noțiuni. Am mers în activitățile noastre așa cum au venit și jucăriile. Nu le-am dat deoparte doar pentru că unele forme sunt plane și altele în spațiu.

În postul următor vă voi prezenta cărțile noastre care au ca temă formele geometrice.

Cu drag, Alina.

Reclame

One response to “Resurse pentru învățarea formelor geometrice – +12 luni

  1. […] -forme geometrice din spumă de la Daco art. Despre cum am învățat formele geometrice cu ajutorul formelor din spumă, am povestit într-un alt articol.  […]

    Apreciază

Loc de dat cu parerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Ivy & mommy

on a journey...

Cărti gratuite în format PDF

Descarca gratuit in PC sau tableta cele mai bune carti electronice pdf

Idei pentru mămici şi copii

Idei creative pentru timpul liber, reţete culinare, sfaturi practice

Mămica Activă

Echilibru între pasiunile profesionale și viața de mamă

Arome de poveste

curiozităţile şi strădaniile unei mame în secolul XXI

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

time4splash

Handmade, tutoriale, unicat, interviuri, sfaturi

Lucy Visinescu's Blog

Informatii si sfaturi despre dinti si nu numai

Fara sa stie, ingeri...

Unii au gazduit, fara sa stie, pe ingeri (Evrei 13:2)

TAG Toys

Stimulating Intelligence During the First Years of Life

ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Copilăria noastră frumoasă / Our Beautiful Childhood

curiozităţile şi strădaniile unei mame în secolul XXI

Lilutesa

curiozităţile şi strădaniile unei mame în secolul XXI

Cristian Lisandru

festina lente - prin(tre) cuvinte, gânduri, mirări...

TED Blog

The TED Blog shares interesting news about TED, TED Talks video, the TED Prize and more.

doua fete cucuiete

cum ne petrecem timpul

Blogul Mamei

Despre viața reală de familie și nu o poveste înfrumusețată pentru internet. Îmi cresc copilul după cum simt, nu din cărți, nu după cum este la modă.

Lecturi si Arome

retete simple pentru oameni simpli

Claudette Bazar

de toate, amestecate

Regina Buburuza

E bine sa lasi in urma ta si altceva in afara de un schelet. Chiar si un pamflet.

Caiet pentru şcoala de...acasă

Joacă, şcoală şi terapie...acasă

%d blogeri au apreciat asta: