smartbabyfilip

curiozităţile şi strădaniile unei mame în secolul XXI

5 strategii pentru o imunizare naturala

pe decembrie 6, 2013

Obiectivul nostru pentru sezonul rece 2013-2014 este „ZERO RACELI”. E ambitios, nu-i asa? Dar nu imposibil.

Din lecturile si experientele mele de mamica grijulie am selectat cateva strategii alimentare si igienice pentru a preveni orice virus sau bacterie sa ne strice buna dispozitie.   Nu includ aici variantele la plic, pilula sau sticluta, chiar daca am putea accepta ca exista si astfel de solutii naturiste.

1. alaptarea, oricand, oricum, oriunde. 🙂 Este prima si cea mai importanta strategie pe care o aplicam cu succes de la nastere si pana acum, la varsta de un an si jumatate. Rezultate: o foarte usoara viroza soldata doar cu un nasuc infundat si un  puseu de febra de 39 grade C.

2. iesiri in aer liber. Plamanii trebuie  primeniti cu aer curat. Fie vara, fie iarna, un bebe poate iesi afara imbracat adecvat, adica nici prea gros de nu se mai poate misca, nici prea lejer pentru a nu fi luati prin surprindere de eventuale schimbari de temperatura. In sezonul rece, eu practicam plimbarile cu S. in mod progresiv: cate 5-10 si mai apoi 15 minute, atunci cand nu erau ploi, vant sau ninsori abundente. Pe la 9 luni, ajungeam si la cate o ora prin parc. Iarna nu e un motiv pentru a tine un copil mic in casa, iar daca vremea nu ne-o permite, aerisirea camerei e absolut normala si chiar necesara. A, si sa nu uit de vechea dilema „cu sau fara fular la gura”. Ei, ca orice mamica hiperconcentrata pe siguranta celui mic, la inceput am aplicat si eu varianta „cu”. Ulterior, dupa lupte cu nervii si rabdarea mea, pentru ca S. il tot tragea jos cu manuta, am renuntat la a i-l mai trage la loc, pe gurita. Natura isi facea datoria, a nu stiu cata oara, spre disperarea ratiunii mele, pentru ca nu deduceam ca respiratia calda in combinatie cu aerul rece se transforma in particule de gheata in fibrele din fular, iar un aer rece si umed e mai rau decat un aer doar rece. Astfel am ramas la varianta „cu fular la gat”. 🙂

3. igiena riguroasa . Mainile sunt purtatoare de un numar impresionant de mare de germeni care pot duce la diverse imbolnaviri. De aceea, orice activitate domestica trebuie sa inceapa cu spalarea mainilor. Si cum cei mici invata cel mai bine prin imitare, suntem datori ca tot ce le transmitem sa fie sustinut si prin practica noastra de zi cu zi. Suntem modelul copiilor nostri. Asta inseamna ca, de cand incep sa mearga si sunt capabili sa urce, un scaunel la baie e binevenit pentru a-i implica in ritualurile noastre de curatenie. Si musafirii sunt invitati sa respecte bunele maniere, mai ales cand in casa se afla un copil.

4. cura de vitamine si fibre. A, B, C, D, E…invatam alfabetul naturii 🙂 Daca ne cumparam un calculator, dupa verificarea sistemului de operare, al doilea pas important pentru noi e sa gasim un antivirus bun care sa ne protejeze de diverse atacuri externe. De ce nu am face la fel cu copiii? Sistemul lor imunitar trebuie intarit, up-datat in fiecare zi, cat mai divers posibil. Iar acesta functioneaza pe baza de vitaminele A, C, D si E, precum si minerale, seleniu, zinc, si Omega 3s. Fructele si legumele proaspete, sunt cele mai bune surse de vitamina C, care ajuta la consolidarea sistemului imunitar si mentine corpul nostru sanatos. Alimentele cu cea mai mare cantitate de vitamina C, sunt: fructele de padurecitricelekiwiardeiul gras si legumele de culoare verde-inchis, precum broccoli, spanacul si patrunjelul. Majoritatea nutritionistilor recomanda consumul de super-alimentepolenul de albinecamu camuciuperci Reishi si micro-alge. In domeniul acesta, recunosc, prefer produsele apicole si spirulina (pentru mine, caci pentru copii inca nu sunt suficiente studii ale efectelor pe termen lung, desi sunt voci care o recomanda). O combinatie trasnet este siropul home-made din catina si miere. Pe „blogul cu legume” gasiti o reteta frumos ilustrata pentru aceatsa „bomba cu vitamine”.

Strategia mea pentru a-l face pe S. sa consume o cantitate suficienta de fructe, pentru ca acestea trebuie indelung mestecate si aceasta e o activitate care nu e in topul preferintelor lui, este sa le introduc in blender si sa le amestec cu o lingurita de goji. Si pentru ca veni vorba, prefer blenderul pentru ca asa pot beneficia de toate proprietatile nutritive ale fructelor sau legumelor, in timp ce sucul obtinut la storcator, nu intru in detalii tehnice, este asimilat foarte repede, ducand astfel la o crestere brusca a cantitatii de zahar in sange. Pe de alta parte, asimilarea fructelor pasate la blender se face lent si sunt absorbite si fibrele, atat de necesare unei bune functionari a tractului digestiv. Un articol detaliat pe tema blender vs storcator gasiti aici.

Probabil  reteta de smoothie cu ananas si mar va este cunoscuta, insa imaginatia nu cunoaste limite, asa cum gusturile celor mici variaza de la o zi la alta. Asadar, merita sa incercati cateva combinatii, poate o nimeriti pe cea mai potrivita.

Trebuie mentionate si antibioticele naturale: usturoiul, ceapa, eucaliptul, remedii care sunt folosite de secole in tratarea si prevenirea infectiilor organismului.

5. hidratare si odihna. Un organism obosit si deshidratat nu poate face fata niciunui virus. Numai prin somn, el isi reface fortele, se reseteaza si se pune la punct pentru o noua zi, cu noi provocari. Apa e elementul lui esential si nu are voie sa lipseasca, fie ca e furnizata din supe, ciorbe sau fructe, fie e asimilata direct din canita lui sau de la tzitzi.

Si pentru ca orice parinte stie ce e mai bun pentru copilul sau, iar obisnuinta sau experienta, as spune eu, este a doua natura, la acest inventar scurt putem adauga numeroase alte sugestii. Eu pe acestea le-am verificat si acestea au dat roade. Sub rezerva ca nu orice e bun pentru mine e bun si pentru tine, raman deschisa si altor metode si nu incerc sa impun un mod de viata, ci doar sa povestesc din experienta si framantarile mele. Sa fiti sanatosi, fara pici mucosi!:)

1393705_603972306335308_1791061238_n


Loc de dat cu parerea

Ivy & mommy

on a journey...

Idei pentru mămici şi copii

Idei creative pentru timpul liber, reţete culinare, sfaturi practice

Mămica Activă - blog de parenting și lifestyle

Echilibru între pasiunile profesionale și viața de mamă

Arome de poveste

curiozităţile şi strădaniile unei mame în secolul XXI

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

time4splash

Handmade, tutoriale, unicat, interviuri, sfaturi

Lucy Visinescu's Blog

Informatii si sfaturi despre dinti si nu numai

Fara sa stie, ingeri...

Unii au gazduit, fara sa stie, pe ingeri (Evrei 13:2)

TAG Toys

Stimulating Intelligence During the First Years of Life

ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Copilăria noastră frumoasă / Our Beautiful Childhood

curiozităţile şi strădaniile unei mame în secolul XXI

Lilutesa

curiozităţile şi strădaniile unei mame în secolul XXI

Cristian Lisandru

festina lente - prin(tre) cuvinte, gânduri, mirări...

TED Blog

The TED Blog shares news about TED Talks and TED Conferences.

Anaisha Book

Caiet Studentesc Cărti Jurnale

doua fete cucuiete

cum ne petrecem timpul

Blogul Mamei

Despre viața reală de familie și nu o poveste înfrumusețată pentru internet. Îmi cresc copilul după cum simt, nu din cărți, nu după cum este la modă.

Regina Buburuza

E bine sa lasi in urma ta si altceva in afara de un schelet. Chiar si un pamflet.

Caiet pentru şcoala de...acasă

Joacă, şcoală şi terapie...acasă

Our English Homeschool

curiozităţile şi strădaniile unei mame în secolul XXI

Jo's blog :)

curiozităţile şi strădaniile unei mame în secolul XXI

Caiet pentru casa mea

Ganduri din caietele de alta data, activitati educative pentru copii